piatok 1. mája 2020

Ako zabaviť dieťa počas karantény

Ahojte, dnes mám pre vás po dlhšom čase opäť niečo mamičkovské ☺.
Celý svet sa ocitol v situácii, kedy sme odrazu väzňami vo vlastných domovoch a všetko je inak, ako tomu bolo ešte pár týždňov dozadu. Ísť na prechádzku do mesta je luxus, ktorý si nemôžeme dovoliť a vzhľadom na zatvorené školské a predškolské zariadenia je tu pre nás, rodičov, aj ďalší zásadný problém, ktorému sme nútení čeliť - dieťa, ktoré je odrazu stále iba doma.
Čo s ním? Ako ho zabaviť? Aké činnosti vymyslieť? Ako sa z toho celého nezblázniť? 
Toto všetko sa vám pokúsim zodpovedať v tomto článku ;).


Základ...
Základom v tejto výnimočnej situácii je vytvoriť dieťaťu režim. Najlepšie taký, ktorý je podobný tomu v škôlke či škole. Aktívne dodržiavanie režimu vám zabezpečí pohodlnejší chod domácnosti s deťmi.


Na začiatok si preberme niekoľko mojich tipov ako dieťa zabaviť. Ja mám doma trojročného syna, no verím, že viaceré tieto rady budú aplikovateľné aj na staršie deti.


1. Pohybové aktivity

Vymyslite deťom v byte alebo na dvore pri dome prekážkové dráhy. Použite čokoľvek, čo vám napadne a čo máte k dispozícii - stoličky, stoly, lano, lopty, skrinky, kopu sena (vonku) alebo kopu hračiek či oblečenia (dnu), jednoducho čokoľvek, čo máte v danej chvíli po ruke.
Príklad: podliezť stôl, preskočiť kopu hračiek, obísť 3x dookola stoličky, dobehnúť k lopte, s ktorou dieťa musí 10x zadriblovať alebo si ju vyhadzovať nad hlavu a prejsť ešte raz to isté cestou nazad, pričom na konci dieťa zdvihne nad hlavu napríklad kus červenej látky na znak toho, že prišlo do cieľa ako prvé (v prípade, že sa preteká so súrodencom alebo s vami).
Výhodou je ak bývate v dome a máte väčší dvor - tam môžete využiť všetko, čo vám príroda ponúka - chodníky, stromy, skaly či napríklad rôzne palice a konáre.

Pre "v dome žijúcich" - hrajte na dvore loptové hry - futbal, basketbal, volejbal, ale aj tenis, pingpong či bedminton - podľa možností.

Cvičte spolu...
Cvičíte jógu? Zumbu? Alebo fitnes? Zapojte do toho aj deti - hlavne tým menším sa to určite bude páčiť.

Upratujte
Malé deti (hlavne tie v predškolskom veku) určite ocenia, keď budú môcť samy povysávať, pomôcť vám s utieraním prachu či umývaním okien alebo iba vyložením riadu z umývačky.
Pozn. - na starších školákov a pubertiakov to rozhodne neskúšajte! tí by niečo takéto robili jedine pod prísľubom vysokej finančnej odmeny.


2. Kreatívna tvorba

Vystrihujte, maľujte, kreslite, šite, skladajte, vyrábajte! 
Ale pozor - všetko kreatívnou formou! Inak hrozí, že sa deti začnú nudiť, a to by sme nechceli 😄.

Ak ste v dome, nájdite si na dvore listy, ktoré sa dajú zafarbiť vodovými farbami a následne odtláčať na papier.

Využite na maľovanie napríklad obyčajnú niť - zložte papier na polovicu, na jednu stranu doňho uložte vodovými farbami zafarbenú niť, zatvorte, zaťažte listy niečím ťažkým a niť vytiahnite von. Vznikne hotové umelecké dielo!

Ak máte tú možnosť - pripravte si plátno (napríklad sadrokartón, tvrdý polystyrén či kartón, prípadne obyčajné maliarske plátno na stojane), umiestnite ho tak, aby miesto pod ním bolo vystlané niečím, cez čo nepretečie farba a popripuchujte naň balóniky naplnené rôznymi farbami. Postavte sa do bezpečnej vzdialenosti a hádžte šípky tak, aby ste trafili balóniky a farba sa vyliala na plátno. Vznikne bláznivé umelecké dielo a poriadne sa pritom zabavíte!

Skladajte z papiera - loďky (s ktorými sa dieťa následne môže zahrať v umývadle či vo vani), origami,  skákajúce zajačiky z jednoducho (na výšku, v štýle harmoniky) skladaného papiera, alebo aj veľmi jednoduché červíky, ktoré viete fúkať slamkou pred sebou.




Na skladanie môžete využiť aj servítky, z ktorých sa okrem iného dá spraviť napríklad aj jednoduché rúško pre deti (poskladajte servítku na šírku a po stranách zaspinkujte gumičky. Rozprestriete a rúško je hotové!).

Skúste servítkovú techniku (decoupage), ktorou si viete krásne ozdobiť čokoľvek od dreveného obalu na servítky, cez tácky až po nábytok.

Vyrobte si svietniky zo zaváraninových pohárov, obrazy s vzormi rúk vašich detí nafarbených farbami či rámiky na fotky z kartónu oblepeného napríklad gombíkmi, mušličkami alebo korálkami. 

Využite rolky z toaletného papiera, z ktorých sa dá vyrobiť čokoľvek od výmyslu sveta (od stojanov na perá, cez domčeky až po rôznych panákov (inšpirujte sa videami na youtube - platí to rovnako aj pri ostatných kreatívnych činnostiach uvedených v tejto časti).

Pre tých, čo bývajú v dome - použite špeciálne farby (ak také máte k dispozícii) a farbite na okrúhle kamene rôzne zvieratká, lopty či iné veci.


Voľby zo zúfalstva:

* Vytiahnite staré, dávno odložené hračky a dovoľte deťom sa s nimi hrať - verte mi, zábava zaručená 👌.
* Prezerajte si fotoalbumy či staré videá.
* Pustite deťom rozprávky na tablete, počítači, atď.
* U starších využite tablet na hry (nezabudnite im vopred stanoviť čas, ktorý môžu na tablete či mobile stráviť, aby sa vám to nevymklo spod kontroly).


Verím, že som vás niektorými tipmi inšpirovala. Ak sa dostanem k nejakým ďalším alebo s malým niečo nové vyskúšame, rada vám prinesiem aj nejaké voľné pokračovanie tohto článku 😊.
Ďakujem, že ste si moje tipy prečítali ♥.

Všetkým prajem krásny deň a hlavne veľa zdravia 😊


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára