utorok 26. decembra 2017

Z denníka prvorodičky - 10. časť

  Po dlhšom čase som tu opäť raz s mojim virtuálnym denníčkom zo života matky. A čomu sa budem venovať dnes? Poviem vám niečo na tému "Čo dokáže mozog nevyspatej matky".
  U nás je to asi nasledovne... predstavte si, že...
  ...vaše dieťa konečne zaspí o 23:50 a vy sa tešíte, že si konečne môžete vydýchnuť. Rýchlo nahádžete tú gigantickú kopu riadu, čo sa za celý deň nahromadila v dreze do umývačky, upracete tie "4 vybuchnuté tanky" v obývačke a potom už šup šup umyť zuby a zaľahnúť do vysnenej postele. Ste natoľko unavená, že vám stačí 10 minút a spíte ako zabitá. Ani si nestihnete všimnúť, že ste už zaspali a dieťa je prvýkrát hore. Okej, dáte mu vypiť kúsok čajíka, pohladkáte ho a dieťa spí ďalej. Rýchlo sa švacnete nazad do postele a v sekunde zaspíte. O necelú hodinku to tu máme zas: zobudené plačúce dieťa - čajík - hladkanie - prípadne cumeľ - a zaľahnúť. Hodinu a pol máte pokoj a potom znova. O ďalšiu hodinu už dieťa neplače, ale stojí vyškerené v postieľke a úpenlivo sa na vás díva s očakávaním, že ho vezmete k sebe do postele. A čo iné vám už ostáva ako urobiť mu po vôli, aby bol kľud. Dieťa spí medzi vami a ono síce najbližšie dve a pol hodiny spí úplne skvelo, to jeho neustále hemženie a kopanie vás vyrušuje po celý čas...
((Snáď nič nevystihuje spanie s dieťaťom dokonalejšie, ako nasledujúci obrázok - ÚPLNE SMRTEĽNE VÁŽNE JE TO PRESNE TAKTO!))
  ...a čo ráno? Dieťa sa zobudí na to, že si pri svojom tradičnom hemžení plnou silou tresne hlavu do čela postele. Začuduje sa a ďalej už po vás len lezie. Keď sa odmietate zobudiť a hrať sa s ním, vylezie na skrinku vedľa postele alebo sa poberie do vedľajšej izby, odkiaľ po schodoch lezie až do obývačky. V oboch prípadoch nemáte inú možnosť ako jednoducho vyskočiť z postele na rovné nohy a začať sa mu naplno venovať, aby nedošlo ku katastrofe. Čo tam po tom, že je (v lepšom prípade) 6:15...
  Tak čo? Máte aj vy nespiace dieťa? (Pozdravujem kamošky Eriku, Denisku a Terezku s podobne nespiacimi deťmi, ale aj všetky vás ostatné, ktoré to máte rovnako. Súcitím s vami). Našli ste sa v niečom z tohto popisu? Ak áno, potom budete dokonale chápať aj nasledovné udalosti, ktoré je najlepšie nazvať "Čo dokáže mozog nevyspatej matky". Pretože nevyspatý mozog teda rozhodne veľmi nepremýšľa... a dokáže napríklad aj nasledovné:
1. Keď návšteve zalejete iba cukor namiesto kávy.
2. Keď si zahryznete plnou silou do prsta pri jedení chleba (lebo ste mali pocit, že ten prst je akosi určite oveľa ďalej od miesta vášho hryzenia).
3. Keď máte pod očami také kruhy, že sa vás známa opýta Ako došlo k tomu monoklu, preboha?!
4. Keď idete na malú potrebu a nevšimnete si, že doska na záchode je sklopená. Ups.
5. Keď pustíte práčku a 10 minút pred dopraním práčky zistíte, že ste zabudli dať hadicu s odtekajúcou vodou do záchoda, čiže máte vytopenú celú kúpeľňu (ešteže bývame v dome).
6. Keď si píšete s kamoškou na facebooku a ona vám nič nerozumie, lebo akosi ťukáte vždy na susedné (alebo aj úplne iné) písmenká a vaša reč znie ako kódy mimozemskej civilizácie. 
7. Keď idete na väčší nákup a zabudnete doma aj nachystané tašky, aj platobnú kartu (ešteže kartu má aj manžel a tašky sa dajú kúpiť).
8. Keď zabúdate aj veci, ktoré používate denne (pin kód do mobilu; prihlasovacie číslo na internet banking; telefónne číslo vašej sestry; meniny vašej starkej; to, že už tri roky máte iné priezvisko, atď, atď, atď...).
9. Keď máte pri dlhšej nečinnosti vždy tendenciu okamžite zaspať a musíte to v sebe nesmierne potláčať (napríklad na návšteve u manželovej rodiny, v škole alebo pri čakaní v rade na pošte).
10. Keď vám ale že totálne vypadne, čo ste to chceli napísať ako bod č. 10 :D

Verím, že sa niektoré z vás v tomto článku našli. Ostáva nám už len jediné - veriť, že je to len obdobie a raz to určite prejde a my sa konečne normálne vyspíme a budeme mať aj chuť mať druhé dieťa (to sa týka konkrétne mňa) :D.

Pekný večer ♥


2 komentáre: