štvrtok 18. januára 2018

Veľká plienková anketa! Ktoré sú najpoužívanejšie?

Ahojte, mamičky, budúce mamičky (ale aj všetci ostatní, čo blog sledujete). Tento článok bude určený najmä prvým dvom spomenutým skupinám...
Nedávno som zverejnila článok o tom, čo nosím v prebaľovacej taške ( ak ste ho ešte nečítali, klik sem: Čo mám v prebaľovacej taške ) 
...opisovala som tam v skratke aj aké plienky pre Miška používam ja a ktoré mu vôbec nesadli a to ma inšpirovalo zistiť si, ako je to s plienkami u iných mamičiek. Na 4 sociálnych sieťach som preto položila otázku: Ktoré plienky používate pre svoje dieťatko a prečo a ktoré mu vôbec nesadli?
Odpovedalo mi veľké množstvo mamičiek a ja som si z týchto odpovedí urobila jednu veľkú sumarizáciu, ktorú vám prinášam v tomto článku.
Verím, že ak práve hľadáte tie vhodné plienky pre vaše dieťatko, tento článok vám v tom aspoň trochu pomôže☺
Myslím, že plienky spomenuté v tomto článku sú všetky najbežnejšie dostupné a používané medzi slovenskými mamičkami; ale nájdete tu aj pár menej známych plienok...


Poďme priamo k rebríčku pozostávajúcemu z 10 miest a plienkam, ktoré sa na týchto priečkach umiestnili (1. = najpoužívanejšie, ...):

1. Pampers zelené, klasické
2. Lidl zn. Lupilu 
3. DM zn. Babylove
4. Pampers biele (Premium care)
5. Tesco zn. Tesco loves baby
6. Dada , Pampers oranžové (Sleep & Play)
7. Kaufland plienky, Bella Happy
8. Huggies, Moony, Pampers pants, Babywell
9. Babylove nature z DM, Billa zn. Clever
10. Magics, rôzne japonské plienky

A teraz vám niečo poviem ku každým plienkam (všetko to budú iba postrehy mamičiek, ktoré sa do ankety zapojili. Môj osobný názor bude až na konci článku).
Poďme pekne po poriadku, od tých najpoužívanejších...

1. Pampers zelené, klasické


+ Jednoznačne najpoužívanejšie plienky medzi všetkými vyspovedanými mamičkami. Pampers je proste klasika. Tieto plienky boli na trhu ako jedny z prvých a množstvo mamičiek im preto ostáva verné. Veľa z nich odpovedalo, že tieto plienky veľa znesú a deti im ich neprecikajú. Niektoré tiež poznamenali, že tieto plienky dobre znáša aj veľa detí s citlivejšou pokožkou, dokonca jedna mamička odpovedala, že jej dieťa ako ekzematik sa jedine z týchto plienok nevyhádzalo.
- Čo sa týka negatív, naozaj veľké množstvo mamičiek poznamenalo, že tieto plienky zapáchajú akýmsi chemickým zápachom. Viaceré mamičky majú tiež skúsenosti so silnými alergickými reakciami (silným vyhádzaním), aj napriek tomu, že veľkej väčšine detí tieto plienky vyhovujú.

2. Lidl, zn. Lupilu (predtým Toujours)



+ S rozdielom len niekoľkých hlasov skončili plienky z Lidla na druhom mieste. Mamičky si pochvaľujú ich cenu, veľmi vysokú savosť, príjemný povrch, to, že sú jemné a tenké alebo aj to, že najmenšie číslo má vykrojený vrch na pupok.
- Negatíva naznačujú, že je to len o subjektívnom názore, pretože čo väčšina uviedla ako pozitíva sa tým zopár ostatným vôbec nepáči - a to presne: že sú tenké a že pre najmenších sú krátke na brušku. Jedna mamička odpovedala, že po zmene týchto plienok z Toujours na Lupilu už jej dieťatku nevyhovujú (plienky menili aj design, aj štruktúru).

3. DM, zn. Babylove

+ Plienky z DM Drogerie markt značky Babylove skončili na tretej priečke. Mamičky na nich chvália najmä ich savosť. Viaceré odpovedali, že prešli na tieto plienky z nevyhovujúcich bielych Pampers plienok a boli s nimi veľmi spokojné s porovnaní s bielymi Pamperskami.
- Najčastejšie uvedeným negatívnom pri týchto plienkach bol citeľný zápach moču, keď je plienka plná. Niektorým tiež nevyhovuje, že sú tenšie a ich deti ich precikali. Jedna mamička uviedla, že sa jej dieťa z týchto plienok vyhádzalo.

4. Pampers biele (Premium care)




+ Viaceré opýtané uviedli, že tieto plienky je lepšie kupovať v susednom Rakúsku, pretože sú úplne iné ako tie, ktoré dostať na Slovensku. Vraj sú oveľa kvalitnejšie. Mamičky tiež hovoria, že tieto plienky majú celkom obstojnú savosť.
- Pri týchto plienkach mamičky uviedli neskutočné množstvo negatívnych skúseností. Išlo najmä o alergické reakcie detí na tieto plienky, a to: vyhádzanie až do takej miery, že to vyzeralo ako popáleniny; vyhádzanie pľuzgiermi; mokvajúce pľuzgiere, zapareniny či rôzne druhy výsypov. Viaceré mamičky spomenuli to, že po zmene vo výrobe tieto plienky museli prestať používať, pretože ich deti začali zle znášať (spomínali aj vyššie uvedené nepríjemné reakcie) a tiež to, že štruktúra plienok je veľmi zlá, pretože plienky zanechávajú chĺpky alebo žmolky na pokožke dieťatka; rozkladajú sa - vychádzajú z nich biele guličky alebo dokonca, že z nich vyteká von gél. Tak ako aj pri zelených Pamperskách, veľa opýtaných uviedlo, že plienky smrdia chemickým zápachom. Viaceré sa tiež sťažovali, že tieto plienky ich deti precikajú oveľa skôr ako iné.

5. Tesco, zn. Tesco loves baby


+ Veľa opýtaných uviedlo najmä to, že tieto plienky kupujú pre ich dobrú cenu.
- Viacerým mamičkám vadí slabšia savosť plienok a to, že sú hrubšie.

6. Dada, Pampers oranžové (Sleep & Play)


+ Pri plienkach zn. Dada mamičky uviedli len svoje pozitívne skúsenosti, a to: výhodná cena v pomere s kusmi plienok v balení; žiadne alergické reakcie; pekný dizajn a jedna mamička uviedla, že sú veľmi podobné bielym Pampers plienkam (Premium care), ale v porovnaní s nimi z týchto jej dieťatko nemalo nijaké alergické reakcie.

+ Na šiestej priečke skončili s Dada plienkami aj oranžové Pampers plienky (Sleep & Play).
Mamičky ako najväčšie pozitívum uvádzajú vysokú savosť plienok a to, že nedráždia pokožku. Jedna z mamičiek si veľmi pochvaľuje ich tenkosť, takže ich pod oblečením na dieťatku ani nie je vidno.
- Našli sa aj také, ktorým ich tenkosť prekáža. Jedna mamička uviedla, že novšia verzia týchto plienok už jej dieťatku nesedí.

7. Kaufland plienky, Bella Happy

 
Plienky z Kauflandu sú buď Wickies, alebo Classic. Viaceré respondentky neuviedli, ktoré presne používajú...


+ Jedna mamička uviedla, že tieto plienky ( Kaufland Classic) sú kvalitou porovnateľné s Pampers plienkami, ale stoja iba polovicu z toho čo Pampers. Ďalšie si pochvaľujú elastický pás čo dobrú savosť.
- Dve mamičky opovedali, že plienky Kaufland Wickies ich deťom absolútne nevyhovovali z viacerých dôvodov.

+ Pri plienkach Bella Happy, ktoré skončili na rovnakom mieste s plienkami Wickies, mamičky uvádzajú iba pozitíva. Pochvaľujú si vysokú savosť; jemný povrch; pekný dizajn; pri najmenšom čísle pásik, ktorý slúži na detekciu moču v plienke a to, že nespôsobujú nijaké alergické reakcie a zapareniny.
- Len jedna mamička uviedla, že jej dieťatku tieto plienky nesadli (dôvod nebol uvedený).


8. Babywell, Huggies, Moony, Pampers pants


+ Niekoľko mamičiek si veľmi pochvaľuje plienky Babywell, ktoré dostať kúpiť v susednom Rakúsku. Páči sa im na nich, že: sú dlhé; nesmrdia; majú dobré zapínanie; nie sú veľmi drahé; majú dobrú savosť a keď sú plné, nepáchne z nich moč.

Na rovnakej priečke skončili aj plienky Huggies, ku ktorým mamičky neuviedli nijaké bližšie informácie;




...japonské plienky Moony, pri ktorých bolo uvedené jediné negatívum, že cena je vyššia;



...a plienkové nohavičky Pampers pants, pri ktorých tiež mamičky neuviedli nič bližšie.

9. Babylove nature,  Billa zn. Clever



Pár mamičiek vyskúšalo aj nature verziu plienok Babylove z Dm Drogerie markt a veľmi si ich pochvaľujú;




...a niektoré vyskúšali aj plienky z Billy Clever, na ktorých im vyhovuje najmä ich savosť.

10. Magics, japonské plienky


Rebríček uzatvárajú plienky Magics, ktoré odporúča jedna z opýtaných mamičiek, s tým, že majú dobrý pomer ceny a kvality;

a jedna mamička uviedla u svojho dieťatka používanie rôznych japonských plienok, ktoré vraj sú kvalitou veľmi dobré, ale cenovo sú už drahšie.

... a ako je to s plienkami u nás?
Niečo ste si už mohli prečítať v článku spomenutom na začiatku tohto článku. 
My sme vyskúšali tieto plienky: Pampers zelené, Pampers biele (Premium care), Lidl Lupilu plienky, Bella Happy plienky, Babylove plienky z Dmky a jedny, ktoré máme doma z plienkovej torty, ktorú sme dostali, ale sú totálne na prd, len netuším, čo je to za zázrak :D
Zelené Pampersky sú ok -  nič zlé, ale nič výnimočné. Sú o niečo drahšie, takže sme skúsili časom lacnejšiu alternatívu z Lidla a tie sa nám tak zapáčili, že ich používame stále. Plienky z Lidla sa predtým volali Toujours, dnes sú už Lupilu. Menili aj dizajn, aj štruktúru - našťastie u nás to vyzerá, že Miškovi sedia stále rovnako dobre aj po tejto zmene. Ja som s nimi spokojná po všetkých stránkach. Sú jemnučké, tenké, nedráždia mu pokožku, majú super elastické zapínanie a savosť je podľa mňa úplne perfektná! Miško je z tých detí, čo majú dosť zlý spánok, takže keď už spí, nemôžem si dovoliť ho v noci prebaľovať, pretože by už bol hore možno aj do rána (niektoré ma možno odsúdite, že ho chudáčika nechám mokrého, iné ma pochopíte, pretože máte doma rovnaké dieťa). Len niekoľkokrát sa nám stalo za vyše roka používania týchto plienok, že by ich počas noci precikal...
Plienky, ktoré ma však ohúrili ešte skôr, boli Bella Happy. Vlastnosťami veľmi podobné tým lidlovským, ale mňa prekvapil napríklad aj pásik detekujúci moč pri plienkach pre novorodencov. Mali sme ich už v pôrodnici a boli skvelé. U nás v Detve ich však ešte donedávna bolo dosť ťažko dostať, preto sme to s ich obháňaním vzdali a začali s lidlovskými.
Biele Pampersky u nás katastrofa. Ale musím priznať, že my sme ich používali akurát v čase, keď nastala zmena vo výrobe a tie predchádzajúce boli celkom ok, ale inovácia im teda neprospela. Súhlasím s veľkou väčšinou negatív, ktoré vymenovali oslovené mamičky, pretože aj u nás to bolo podobné.
DMkové Babylove sú úplne v pohode, nemám čo vytknúť...

To bol môj názor a plienky, ktoré sme vyskúšali my...




Výber plienok je ale koniec koncov veľmi subjektívna záležitosť. Pretože to, čo vyhovuje dieťatku vašej najlepšej kamarátky, vášmu vôbec nemusí. A to, že vaša sesternica používa plienky z Billy, pretože ju má rovno za panelákom, je tiež dosť rozhodujúci dôvod prečo práve tie.
Takže či už sa necháte ovplyvniť týmto článkom alebo nie, je len na vás. Väčšina mamičiek hneď od začiatku siahne po "istote" - zelených Pamperskách. Iné skúšajú, ktoré dieťatku sadnú najviac. Ďalšie hľadajú čo najlacnejšiu alternatívu, pretože si drahé plienky jednoducho nemôžu dovoliť.... Niektoré deti majú citlivú pokožku a vyhovuje im len málo plienok. Iné znesú bez problémov aj x druhov plienok...

Predpokladám, že takmer všetky mamičky si nájdu v tomto rebríčku tie "ich" plienky.
Ak nie sú na prvom mieste, nezúfajte :D veď to bol len môj prieskum iba vyše 100 mamičiek...
Ale verím, že článok sa vám páčil a zaujal vás ☺
Ak máte nejaké návrhy čo by som sa mohla mamičiek pýtať v ankete najbližšie, dajte mi vedieť! ;)
Už pre vás chystám aj rôzne ďalšie zaujímavé mamičkovské články, tak si to nenechajte ujsť ;)

((obrázky plienok boli stiahnuté z googla))

P.S. - strapaté Miškove háro na fotkách si nevšímajte :D treba ho už asi ostrihať, lebo tie vlasy sa už nedajú skrotiť :D

Prajem ešte pekný podvečer,


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára