pondelok 27. júla 2020

Ako správne česať vlasy?

Ahojte, dnes by som vám opäť rada priniesla zopár užitočných rád a tipov. Tentokrát sa budeme venovať vlasom.
Česanie je každodennou súčasťou nášho života. Možno by sa vám to ani nezdalo, no také česanie je celá veda. Trápia vás štiepiace sa a lámavé končeky? Čo ak je to práve nesprávnym česaním?
Cesta ku zdravým a krásnym vlasom nemusí byť vždy výsadou kvalitných vlasových produktov. Poďme si preto priblížiť zopár tipov, ako na vhodné česanie vlasov, ktoré vašu "korunu krásy" udrží v zdravej kondícii a hlavne - bez zbytočných poškodení.



1. Správny výber hrebeňa/kefy

Hrebeň alebo kefa? Odborníci sa (pri dlhších vlasoch) vždy prikláňajú ku kefám. Ja sama som žila kedysi dávno v omyle, že kefy sú iba pre husté a dlhé vlasy (dodnes nechápem, ako som si to mohla myslieť 🙈). Dnes však viem, že práve správny výber "česacieho inštrumentu" zaručí krásny výsledok.

Ak siahnete po hrebeni...
 - redšie hrebene: vhodné pre husté či kučeravé vlasy
- hrebene so stredným rozostupom "zúbkov": vhodné pre stredne husté vlasy bežnej dĺžky alebo kratšie vlasy
- husté tupírovacie hrebene: na rozčesávanie nevhodné! Husté štetiny môžu spôsobiť štiepenie vlasov!
👉 Dbajte na výber materiálu - najideálnejšie sú hrebene vyhotovené z dreva, hrubého kvalitného plastu či rohoviny.

Ak siahnete po kefe...
Správny výber kefy dodá vašim vlasom objem, lesk a krásny vzhľad.
👉 Ak máte vlasy príliš dlhé či veľmi husté, dbajte na to, aby mala kefa kvalitné, tvrdšie "štetiny" - aby nebol problém s ňou rozčesať aj husté a veľmi dlhé vlasy, no zároveň aby sa predišlo poškodeniu vlasov.
👉 Kefy pri rozčesávaní vlasov navyše udržujú vlasovú pokožku v zdravej forme, keďže im ňou doprajete pri česaní jemnú "masáž".
👉 Rovnako ako pri hrebeňoch, aj kefy sú najlepšie tie z prírodných materiálov (vhodnejšie sú kefy bez veľkých guličiek na konči štetín). Nevhodný materiál kefy môže spôsobovať elektrizovanie vlasov!




2. Správna taktika česania

👉 Vo všeobecnosti panuje vo svete bežnej starostlivosti o vlasy medzi ženami jeden veľký mýtus - že vlasy by sa mali česať od vrchu, smerom nadol. Opak je však pravdou. Vlasy by sa mali česať od končekov - najlepšie je vlasy si pri česaní rozdeliť na menšie sekcie, ktoré budete postupne prečesávať od končekov a nakoniec prejdete hore - až ku korienkom. Prečo? Česanie od končekov dokonale skrotí neposlušné, zapletené vlasy bez toho, aby sa zbytočne zničili. Keď totiž s česaním začínate od vrchu hlavy - zauzlené vlasy tým zbytočne namáhate, šklbete, trháte a spôsobujete si lámanie!

👉 Ďalším mýtom je časté česanie vlasov počas dňa. Vlasy je ideálne česať dva, maximálne trikrát denne. Prečo? Časté česanie zbytočne vlasy zbytočne oslabuje, spôsobuje ich lámavosť a štiepenie a navyše ich odoberá o prirodzený lesk!

👉 Nečešte si vlasy za mokra!! Vlasy sú po umytí oveľa náchylnejšie na poškodenia. Česanie vlasov v mokrom stave ich oslabuje a opäť si tým iba zbytočne spôsobíte lámanie a štiepenie končekov.

👉 Učešte si vlasy pre umytím.
Keď už sme boli pri tom umývaní, mám pre vás jeden skvelý, overený trik - učešte si vlasy predtým, než si ich umyjete - napomôžete tým odstráneniu nečistôt a zvyškov produktov pred použitím šampónu. Vlasy sa teda počas procesu umývania nebudú až tak zauzľovať a následné česanie umytých, vysušených vlasov, bude o to jednoduchšie 😊.


3. Starostlivosť o hrebeň/kefu

Rovnako, ako umývame štetce, ktoré používame pri líčení, aj kefám a hrebeňom treba dopriať patričnú starostlivosť. 
👉 Dbajte na to, aby ste si vlasy česali vždy čistou kefou/hrebeňom. Špinavý "nástroj na česanie"  spôsobuje roznášanie nečistôt po vašich vlasoch, ktoré následne už nevyzerajú zdravo a "čerstvo". Či už ide o zvyšky vlasových produktov alebo odumretú kožu - takéto niečo si rozhodne nechce po čerstvo umytých vlasoch roznášať žiadna z nás 🙊. Hlavne pri hustejších hrebeňoch a kefách sa nečistoty zachytia na štetinách a zúbkoch veľmi rýchlo.

👉 Hrebeň alebo kefu môžete umyť bežným šampónom. Najprv ju treba navlhčiť, následne zľahka napeniť šampónom a jemne umyť vlažnou vodou. Sušenie je podobné, ako aj pri štetcoch na líčenie - kefy a hrebene sušíme štetinami smerom dolu (uložené ich máme na uteráku), aby sa všetka voda bezpečne vyplavila preč.


Verím, že som vám týmto článkom zhrnula všetko potrebné o česaní vlasov a že bolo rozobratie tejto témy pre vás užitočné 😊. Tak čo, už si češete vlasy správne? 😊





Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára