štvrtok 3. mája 2018

Čo mi o tehotenstve, materstve, pôrode, atď. nikto nepovedal? - Z denníka prvorodičky (13. časť)

Ahojteee! ☺. Dnes to bude niečo zaujímavé ;) Zosumarizovala som pre vás všetko čo mi napadlo na tému Čo mi nikto nepovedal o tehotenstve, pôrode, dieťati, kojení a materstve ;)
Určite by ste aj vy našli veľa vecí, ktoré ste predtým, ako ste otehotneli a stali sa matkami, o týchto mamičkovských záležitostiach netušili.
Tak šup do čítania - verím, že sa v tom viaceré nájdete ;)


Čo mi nikto nepovedal o tehotenstve?
1. Že budem 2/3 tehotenstva absolútne nenávidieť takmer všetky podprsenky - hlavne tie s kosticami. Rastúce prsia sú celkom sranda no :D
2. Že počas tehotenstva je vhodné radšej nenavštevovať fóra na mamičkovských portáloch. Vystrašia vás tam na smrť aj za tú najmenšiu hlúposť. Verte mi, radšej nečítajte počas tehotenstva vôbec nič a budete bez stresov, čo je dôležité aj pre vaše dieťa.
3. Že to, že ste za 7,5 mesiaca vášho tehotenstva nezinkasovali na vašom krásnom tele ani jednu jedinú striu ešte nič neznamená. Pretože za posledného 2,5 mesiaca vám môže brucho zrazu vyhupnúť tak poriadne, že vám ostanú strie ako svet, s ktorými už nič neurobíte.
4. Že kopance bábätka v posledných dvoch mesiacoch (najmä v ôsmom, pretože v deviatom má už dieťa v bruchu tak málo miesta, že už nemá veľa možností vymýšľať tam :D) už vôbec nemusia byť milé a príjemné. Doslova máte pocit, ako by sa vám v bruchu hralo, akoby vám päsťou zvnútra po ňom prechádzalo plnou silou alebo vám tak silno kope do rebier, že máte problém sa vôbec nadýchnuť.

Čo mi nikto nepovedal o pôrode?
1. Že pôrod, to nie je ako vo filme, že máte len tak zrazu oobrovské bolesti a do pol hodiny je dieťa na svete, nestihnete ani doraziť do pôrodnice. Reálne pôrod môže trvať aj 20 hodín (ale viac) od začatia prvých kontrakcií, ktoré sú jemné, slabé a postupne sa to stále zosilňuje a zosilňuje, až kým neprídete do štádia, že tesne pred narodením dieťaťa vykričíte mužovi, nech už vám nič nehovorí, aj keď ste chceli, aby vás celý čas podporoval, lenže toto je už aj na vás veľa.
2. Že sa nemusíte báť, že nezistíte, že vám začína odtekať plodová voda. Vo väčšine prípadov je to totiž taký "špľach", že nemáte šancu si to nevšimnúť.
3. Že to, na koľko cm ste pred pôrodom otvorená, absolútne nič neznamená. Každý pôrod je individuálny a žena, ktorá bola 3 týždne pred pôrodom otvorená na 3 cm a prišla s vami naraz na čakačku, môže porodiť až o niekoľko hodín neskôr ako vy, čo ste ešte ráno v deň pôrodu boli otvorená len na 0,5 cm.
4. Že tzv. klystýr pred pôrodom vôbec nemusíte stihnúť, pretože váš pôrod zrazu postupuje tak rýchlo, že z čakačky idete rýchlo na sálu, pretože za  necelé 2 hodiny ste sa otvorili z 3 cm na 9,5 a o chvíľu máte už dieťa pri sebe, aj keď ste na čakačke strávili 5 hodín.
5. Že aj keď vaše telo už javí známky blížiaceho sa pôrodu a vy ste už na čakačke, vaše dieťa si môže v bruchu pokojne spať a vám môžu robiť dookola monitorovanie na ozvy bábätka a aj tak z toho nič nebude, keďže ono si proste spí a úplne kašle na to, že sa o chvíľu narodí (a preto potom na čakačke trávite toľko hodín).
6. Že je úplne jedno či sa hanbíte pred doktormi mužmi alebo nie. Keď už idete rodiť, ste v takom stave, že by vám bolo jedno, aj keby sa pri tom na vás pozerala celá dedina.

Čo mi nikto nepovedal o kojení?
1. Že kojiť sa dá aj výlučne z jedného prsníka. Úplne vážne! Keď je s jedným problém a vy chcete pre  svoje dieťa len to najlepšie, všetko sa dá. Vaše telo sa hravo vysporiada aj s tým, že mlieko bude odchádzať iba z jedného prsníka.
2. Že ak nemáte aspoň trochu vystrčené bradavky, kojenie strašne bolí, pretože nejaký čas trvá, kým sa prestavia do želanej polohy. Ale že fakt veľmi to bolí. Až tak, že máte pocit, že svojmu bábätka strelíte facku. To však neprichádza do úvahy, takže si len v tichosti trpíte a plačete. 
3. Že keď má dieťa už 7 mesiacov a 7 zubov, bude vás počas kojenia aj hrýzť. A tu prichádza ďalšia rada utrpenia, ktorú musíte proste ako matka, ktorá chce pre svoje dieťa len to najlepšie, jednoducho pretrpieť a basta.
4. Že kojiť za každú cenu nie je vždy najlepšie riešenie. Niekedy aj keď sa žena veľmi snaží, to jednoducho nejde. Tu vám nepomôže ani psychika. Môžete aj neviem ako veľmi chcieť, ak kojenie spôsobuje utrpenie vám, alebo sa trápi vaše dieťa, je vhodnejšie prejsť radšej na umelé mlieko. Sú totiž problémy, ktoré sa riešiť dajú, no sú aj také, ktoré sú závažnejšie a komplikovanejšie.
5. Že počas nočného kojenia je dobrým riešením (ak kojíte po sediačky), ťukať si zatiaľ niečo do mobilu lebo inak hrozí, že zaspíte a hlavou si zapučíte papajúce bábätko (je jedno či kojíte mesiac alebo rok a pol. Spánok je mocnejší než vy). V týchto prípadoch sa často môže stať, že sa počas noci na sociálnych sieťach budete stretávať s inými vašimi kamarátkami, taktiež kojacimi cez noc.

Čo mi nikto nepovedal o dieťati?
1. Že to, že je dieťa brutálne unavené ešte neznamená, že hneď aj zaspí. Môže to trvať od niekoľko minú až po niekoľko hodín!!
2. Že prvé týždne a mesiace s bábätkom sú vlastne nuda, pretože vy nerobíte nič iné, iba dookola kojíte, prebaľujete a utierate grcky :D. Sranda príde až potom, keď dieťa začne loziť a hlavne chodiť. To si už nevydýchnete ani na chvíľku a žiadna nuda sa konať nebude.
3. Že každé dieťa má vysoko vyvinutú schopnosť citového vydierania. Lebo keď sa na vás pozrie so sloními slzami na lícach a pohľadom ako Kocúr zo Shreka, okamžite povolíte, nech ide takmer o čokoľvek.

Čo mi nikto nepovedal o materstve?
1. Že aj keď ste predtým, ako ste sa stali matkou mali pocit, že potrebujete spať aspoň 8 hodín denne, aby ste neumreli a neskolabovali, počas začiatkov vášho materstva je všetko úplne inak. Vaše telo sa zrazu nastaví taka, že mu stačia aj 4 prerušované hodiny spánku a vy môžete bez problémov fungovať počas celého dňa a ani únava vás nezastaví lebo si to nemôžete dovoliť, keďže vaše dieťa vás proste potrebuje. Je to proste zázrak ako sa váš organizmus zrazu prestaví do režimu matka.
2. Že na sociálne siete, a to opäť raz najmä spomínaný "mk" mamičkovský portál, nie je vhodné dávať fotky dieťaťa v chodítku/bežke alebo o tom otvárať diskusie. Je to to isté, ako aj s očkovaním. Tieto dve témy sú pre istú skupinu matiek nesmierne háklivé. Očkovanie podľa nich môže spôsobiť dieťaťu vážne ujmy na zdraví alebo ochrnutie, lebo ony to niekde počuli alebo čítali. Chodítko môže zas podľa nich vážne narušiť jeho zdravý vývin, pretože poškodzuje kĺby. Sú len dve skupiny mamičiek: tie, ktoré dieťa zaočkovať dajú a tie ktoré nie; a tie, ktoré dieťa do chodítka dajú a tie, ktoré nie. Aj medzi vašimi kamarátkami sa určite nájdu jedny i druhé. Preto tieto témy radšej netreba zbytočne rozoberať -  môžete sa akurát pohádať. Každá máme na to svoj názor a treba si ho radšej nechať pre seba.
3. Že už nikdy neprestanete upratovať. Hlavne ak je aj váš manžel menej poriadkumilovný tvor a k nemu vám pribudne ešte syn a potom možno aj ďalší syn - to už je úplne v prdeli, pretože troch chlapov nikdy nenaučíte poriadku. 
4. To, že matky na materskej chodia bežne s mastnými vlasmi lebo nie je čas si ich umyť, to som už počula x krát aj predtým, ako som otehotnela. Ale to, že matka na materskej často nemá čas sa ani vys*ať, nedajbože osprchovať, to už šokovalo aj mňa (ak máte ešte len malinké bábätká do 5 mesiacov, až neskôr pochopíte o čom hovorím).
5. Že keď sa stanete matkou, totálne sa vám zmení vnímanie okolitého sveta. Zrazu pochopíte, prečo sa s vami rodičia vadili, prečo vás nechceli pustiť na chatu alebo diskotéku, atď. Zrazu sa z vás stane zodpovedná dospelá osoba, ktorá bude karhať svoju mladšiu sestru za to, že jej trčia kríže spod trička a mladšej kamarátke vykričí, že dostane zápal obličiek, keď chodí vo februári v členkových botaskách a ponožkách. Zrazu ste v stave, ktorý začal už v tehotenstve a pokračuje naďalej - revete ako bláznivé pri každom dojímavom filme a také, kde trpí nejaké dieťa, radšej ani nepozeráte.
6. Že odkedy ste sa stali matkou, s úsmevom, ale pritom s veľmi súcitnými myšlienkami typu Moja zlatá, užívaj si ešte brucho, lebo potom príde real life, sa pozeráte na každú tehotnú ženu. Dokonca máte obrovský súcit aj pre vašu tehotnú mačku, ktorá sa už ledva gúľa a vy v nej vidíte seba v 9. mesiaci.
7. Že je dosť pravdepodobné, že práve vy budete za tú zlú a šupnete dieťaťu jednu výchovnú po zadku, ako by to mal urobiť jeho otec, ktorý sa radšej na to ani nepozerá a potom plače spolu s dieťaťom.
8. že vždy, keď sa dieťaťu stane nejaký úraz a vy budete práve na blízku a budete to vidieť, budete sa cítiť ako najhoršia matka na svete.
9. Že keď sa stane matkou, najbližších dosť veľa mesiacov až rokov, vás budú vždy pri odchode z domu trápiť myšlienky ako: Plienky mám? Cumeľ mám? Výživu mám? Čiapočku mám? A papučky na prezutie?
10. Že rozlúčka so slobodou by nemala byť pred svadbou, ale pred pôrodom. 
11. Že odkedy sa stanete matkou, už navždy sa budete mať o koho báť.
12. Že byť matkou a vychovať dieťa je tá najťažšia úloha na svete. Pretože vaša výchova sa odzrkadlí na jeho vývoji.

...určite by sa toho našlo aj viac, ale toto sú fakty, nad ktorými som ja rozmýšľala asi najčastejšie. Ako to máte vy? Napíšte mi ;)

Na dnes je to odo mňa všetko, tak pá nabudúce ♥


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára