utorok 2. marca 2021

Aký je rozdiel medzi tonerom a tonikom?

Ahojte, dnes mám pre vás pripravenú jednu veľmi zaujímavú časť v mojej novej pravidelnej rubrike o rozdieloch v kozmetike a "beauty sfére". V prvej časti ste si mohli prečítať aké sú rozdiely medzi vlasovou maskou a kondicionérom a v tej dnešnej vám predstavím čosi z pleťovej kozmetiky.

Toner a tonikum sú pojmy, ktoré už pravdepodobne počulo množstvo z vás. Často sa však nesprávne uvádza, že ide vlastne o ten istý produkt, ktorý má jednoducho iba dve pomenovania. Všimla som si, že s tým majú problém dokonca aj rôzne kozmetické e-shopy, ktoré nesprávne pri produktoch uvádzajú či ide o tonikum alebo toner. 

Aký je v tom teda rozdiel? A je vlastne až natoľko zásadný, aby bolo potrebné ho rozoberať? Verím, že vám odpovede na tieto otázky prinesiem v nasledujúcich riadkoch 😉.


Toner

Tonery pochádzajú z Ázie a v našich končinách sú preto dostupné v prevažnej väčšine iba na e-shopoch a v predajniach zameraných na vyslovene ázijskú kozmetiku. Pôvod ale nie je jediným rozdielom medzi nimi a tonikami. Funkcia, zloženie a použitie hrajú v tomto prípade veľmi dôležitú úlohu.

Toner obsahuje mnoho hydratačných zložiek - jeho základnými funkciami je preto zvlhčenie a vyživenie pokožky (+ obnovenie rovnováhy pH pleti). Do tonerov sa však dnes už pridávajú aj aktívne látky, ako vitamín C, retinol či AHA a BHA kyseliny. Dalo by sa preto povedať, že dokážu istým spôsobom v "ľahkej forme" zastúpiť funkciu pleťového séra. Z tohto dôvodu sú vhodné pre ženy, ktoré so "skin care" ešte iba začínajú, avšak ocenia ich aj tie s citlivou pleťou.

Toner sa aplikuje na pokožku po jej vyčistení / odlíčení od make-upu a následne sa už nezmýva vodou. Môžeme ho nazvať "sprievodcom" ďalších produktov, pretože toner má schopnosť prebudiť kožné bunky v zmysle, že dokážu lepšie absorbovať do pleti ďalšie produkty, ktoré na ňu nanesiete.

Aplikovať ho môžete na tampóniku ale aj rukami (dobré je následne ho zľahka "povtláčať" dlaňami do pokožky, aby sa pekne vsiakol).


Tonikum

Tento produkt (anglicky tonic) patrí do európskeho systému starostlivosti o pleť. Keďže ide o "vynález západného sveta", v našich drogériách nájdete hlavne toniká, nie tonery (pre zaujímavosť - vyššie spomínaná ázijská kozmetika označuje toniká pod pojmom "cleansing water").

 Môžeme ho považovať za druhý krok v rámci čistenia pleti. Tonikum je určené na dočistenie pleti od zvyšných nečistôt po odlíčení odlíčovačom. Zároveň má funkciu tonizovania pokožky.

V zložení tonika však nájdeme okrem vody aj alkohol, ktorý pokožku vysušuje, preto sa odporúča pleť po použití tonika umyť. Následne sa použije sérum a pleťový krém, ktoré pokožku hydratujú.

Pozor - nie je nutnosť používať pleťové tonikum. Pokiaľ si pleť čistíte dvojfázovo - teda napr. keď najprv použijete bežný odlíčovač a následne ešte čistiaci gél / penu (či už ich aplikujete rukami alebo napríklad konjakovou hubkou), pleť je už (pri dodržaní správnych postupov) poriadne vyčistená a tonikum nie je nutné použiť. Pokračovať môžete rovno sérom a krémom, prípadne pred nimi môžete pleť osviežiť a pripraviť ešte napríklad kvetinovou vodou (levanduľová, ružová, atď.).

Tonikum sa odporúča aplikovať prostredníctvom tampónika.


Tak čo, máte už lepšiu predstavu o rozdiele medzi tonerom a tonikom?  😉

Poďme si to ešte zhrnúť v obvyklej tabuľke  😉.


Čo sa týka zásadnej otázky - či je veľkým problémom, ak použijete toner ako tonikum alebo naopak - nie je to nič, čo by vašej pleti mohlo zásadným spôsobom uškodiť. Navyše, ako som už spomínala aj v úvode - bežne aj e-shopy, obchody a značky samotné majú zmätok v tom, čo vlastne predávajú. Je teda možné, že používate tonikum ako toner alebo naopak - a to iba preto, že výrobca uvádza na obale niečo, čo v skutočnosti vôbec nie je pravda 😃.

Nuž, je to téma na dlhšie rozoberanie. Každopádne - pokúste sa riadiť pri týchto dvoch produktoch aj ich pôvodom, nie iba názvami, prípadne tie, čo sa do kozmetiky vyznáte aj hlbšie - skontrolujte si zloženie, ktoré vám veľa napovie o tom, o aký produkt sa vlastne jedná  😉.

Na dnes je to odo mňa všetko - na mojom blogu sa však "vidíme" už čoskoro pri porovnávaní ďalších kozmetických záležitostí, ktoré vás zaujímajú.

Majte krásny deň,



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára