nedeľa 7. februára 2021

Aký je rozdiel medzi kondicionérom a maskou?

Ahojte, na dnes som si pre vás pripravila prvú časť z mojej novej série, ktorú som nazvala "Rozdiely" 😉. V týchto rozdielových článkoch sa budem venovať rôznym kozmetickým a beauty záležitostiam, pričom vždy budem rozoberať rozdiely medzi dvomi produktmi. Ak máte akékoľvek tipy na produkty, medzi ktorými by ste chceli vedieť rozdiel alebo čokoľvek, čo sa týka kozmetiky či skin care, pokojne mi napíšte vaše tipy do komentárov. 

V prvej časti tohto "rozdielového seriálu" sa budem venovať vlasovej kozmetike. Mnoho žien totiž netuší, aký je rozdiel medzi maskou a kondicionérom, kedy a ako ich treba používať a na čo vlastne ktorý tento produkt slúži. Poďme si to teda v tomto článku priblížiť a podrobnejšie rozobrať 😉.


Starostlivosť o vlasy je veľkou vedou. Aj tie najkrajšie a najlesklejšie vlasy môžu časom stratiť svoje čaro, pokiaľ im nedoprajeme adekvátnu starostlivosť. 

Šampón pozná každý z nás - je to efektívny prostriedok na očistenie vlasov od znečistení spôsobených prostredím, stylingovými prípravkami či produkciou mazu vlasovej pokožky.

Šampón je ale iba základnou starostlivosťou, ktorá bežne postačuje skôr mužom alebo ženám s úplne krátkymi vlasmi. Preto ak máte vlasy dlhšie, je potrebné starať sa o ne aj dôkladnejšie než iba "očistením" vďaka šampónu.


Množstvo žien verí, že kondicionér a maska majú rovnakú funkciu a dajú sa používať tým istým spôsobom. Kvôli tomuto presvedčeniu však potom dochádza k nežiadúcim efektom, ako je napríklad zbytočné premastenie alebo tzv. preťaženie vlasov kvôli aplikácii masky namiesto kondicionéru a iným nepríjemnostiam.

Maska aj kondicionér dokážu obnoviť poškodenú štruktúru vlasov, dodať im lesk, hebkosť zlepšiť ich celkový stav. Predsa je ale medzi týmito dvomi produktmi viacero zásadných rozdielov. Poďme teda najprv k maske...


Vo všeobecnosti platí, že maska funguje na hĺbkovú výživu vlasov, teda ich ošetrenie. Je to teda čosi podobné ako aj pleťová maska (tiež sa neaplikuje každý deň a "len tak" pre zábavu).

Maska je veľmi vhodná pre vlasy, ktoré sú nejakým spôsobom poškodené alebo problémové - vypadávanie, strata prirodzenej vlhkosti, lupiny, suchá vlasová pokožka, lámavosť a štiepenie končekov či jemné a oslabené vlasy...

Maska poskytne vlasom účinnú starostlivosť "zvnútra". Efektívne pôsobí na vlasovú pokožku, štruktúru vlasov, vlasové folikuly i mazové žľazy.

Výber masky je preto dôležité zhodnotiť podľa toho, či chcete suchým vlasom dopriať hydratáciu, regenerovať farbené vlasy, vyživiť vlasy, ktoré sú pravidelne tepelne upravované, atď. Dbajte teda na to, aký efekt od masky očakávate a taktiež pre aký typ vlasov ju chcete použiť.

Vlasová maska sa teda používa v rámci doplnkovej starostlivosti o vlasy.

Aplikovať by sa mala hneď po šampóne (odporúča sa naniesť na uterákom presušené vlasy a nechať pôsobiť viac ako 10 minút). Pri mimoriadne suchých (ale POZOR - rovnako aj pri mimoriadne mastných) vlasoch sa (správne zvolená maska) odporúča použiť vo forme zábalu - hodinu pred umytím vlasov šampónom. Takýto zábal pôsobí pre vlasy mimoriadne regenerujúco. 

Dôležité je dodať, že po aplikácii masky je potrebné použiť práve kondicionér. Jeho kyslé prostredie uzavrie vlasové folikuly a utesní ošetrujúce prvky masky.

Masku aplikujte na vlasy raz týždenne.


Kondicionér je, naopak ako maska, prípravkom základnej starostlivosti o vlasy. Je teda vhodné aplikovať ho na vlasy po každom umytí, bez ohľadu na typ vlasov. V prípade suchých vlasov sa však môže výnimočne použiť aj na celé vlasy, zatiaľ čo pri normálnych a rýchlejšie sa mastiacich vlasoch je ideálne aplikovať kondicionér iba na dĺžku vlasov - aby sa predišlo rýchlemu masteniu pri korienkoch.

Kondicionér na vlasoch nechávame pôsobiť obvykle cca 1 minútu, pretože zatiaľ čo maska preniká do vnútornej štruktúry vlasov, kondicionér pôsobí len na ich povrchu, a teda niekoľko sekúnd až cca 2 minúty úplne stačia, aby naplno dokázal splniť svoju úlohu.

Kondicionér má za funkciu zjemnenie vlasov, stabilizovanie ich pH po použití šampónu a uzavretie tzv. "škridličiek" kutikulárnej vrstvy vlasov. V preklade to znamená, že bez kondicionéru sú vlasy náchylnejšie k poškodeniu, lámaniu a štiepeniu. Kondicionér je teda pre vlasy čosi ako ochrana, ktorá okrem iného zaručí ľahké rozčesávanie, uhladenie a dodanie hebkosti. 

Pozor - aj napriek tomu, že kondicionér môžu (resp. mali by) používať všetky typy vlasov, taktiež dbajte na jeho výber práve podľa toho aký druh vlasov máte (napríklad kondicionéry s obsahom keratínu sú výborné pre nepoddajné vlasy, zatiaľ čo trebárs kondicionér s ricínovým / mandľovým / kokosovým či iným olejom je skvelý pre vyživenie suchých vlasov, atď.).

TIP: ak máte pocit, že kondicionér vaše vlasy príliš zaťažuje a aj keď ho použijete iba na dĺžku vlasov, tak sú veľmi rýchlo mastné, skúste siahnuť po tzv. bezoplachovom kondicionéri v spreji. Takýto kondicionér sa používa veľmi rýchlo a jednoducho - nastrieka sa (obvykle) na uterákom presušené vlasy (bez oplachovania) - dodá im pružnosť, hydratáciu, uľahčí rozčesávanie, no pritom vlasy nezaťaží natoľko, ako bežný kondicionér.


Tak čo, je to už pre vás zrozumiteľnejšie? 😉

Pre zjednodušenie celého tohto môjho "výkladu" som vám spravila aj prehľadnú tabuľku základných rozdielov medzi kondicionérom a maskou 👇


Verím, že vám tento článok pomohol ozrejmiť si rozdiel medzi maskou a kondicionérom.

Už onedlho vám ukážem aj ďalšie zaujímavé rozdiely v "beauty sfére" 😊.

Majte pekný deň,



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára