štvrtok 26. júla 2018

Tip na výlet s dieťaťom - Čiernohronská železnica (recenzia)

Ahojte! V dnešnom článku by som vám rada priblížila jedno veľmi pekné miesto. Určite ho veľa z vás pozná a viacerí ste tam už možno aj boli. Ja sama som tam tiež už raz dávnejšie bola... no, čo vám poviem. Taký výlet s dieťaťom vždy naberie iný rozmer ako keď ste kedysi niekam chodili sami ☺...  aj keď je to na mieste, ktoré ste už predtým navštívili ☺.


Je leto - čas výletov a dovoleniek. My sme si toto leto zvolili tú výletovú verziu a chodíme obzerať krásy nášho okolia, či už bližšieho alebo ďalekého. Slovensko je malé, ale vždy je tu čo objavovať. Pôvodne sme v ten deň chceli ísť niekam úplne inam, no negatívne recenzie nás donútili hľadať inú alternatívu. Náš výber mal jasné kritériá - nech je to niečo, čo zaujme hlavne Miška. Preto sme sa rozhodli hľadať niečo s vlakmi (Miško ich zbožňuje v akejkoľvek forme). 


Čiernohronská železnica sa nachádza v Čiernom Balogu v regióne Horehronie, ktoré s naším Podpoľaním susedí. Od nás z Detvy sme to mali približne 3/4 hodinu cesty. Vlak, ktorým sa môžete previezť má rôzne trasy do troch rôznych smerov. Vo vlakoch nájdete otvorené vozne, ktoré po stranách nemajú okná, ale aj klasické presklenné, pokiaľ vám napríklad vadí prievan, ktorý je v otvorených vozňoch mierne cítiť. Po týchto tratiach jazdia buď klasické historické vlaky, alebo aj parné. My sme išli klasickým a vybrali sme si trasu, ktorá nás zaviedla do lesníckeho skanzenu. 
 




Cesta z Čierneho Balogu do finálnej zastávky Vydrovo vláčiku trvala jeho tradičným vyhliadkovým tempom 20 minút. Tam sme vystúpili a nasledovala prehliadka exponátov lesníckeho skanzenu, ktoré sa nachádzajú priamo v prostredí krásnej prírody uprostred lesa. Toto prostredie Miškovi nesmierne vyhovovalo, keďže hneď pri vystúpení z vlaku sme sa ocitli na jednej veľkej lúke, kde sú celoročne umiestnené rôzne exponáty ako parný vlak, starý model traktora, rôzne zaujímavé tabuľky, z ktorých sa hravou formou môžete aj niečo dozvedieť a rôzne iné zaujímavé "predmety". Miško tu behal, šantil, obzeral a chytal všetky vystavené veľké exponáty a veľmi sa mu to páčilo. 







Ďalej sa dostanete po mostíku cez potôčik na asfaltovú cestu, ktorá vedie priamo popri trati vláčika, takže keď okolo vás prechádza, máte ho priamo pri sebe a môžete si navzájom zakývať s ľuďmi, ktorí s ňom práve sedia. Táto cesta má svoje výhody hlavne ak máte dieťa v kočíku alebo máte so sebou trebárs bicykle. 




Rôzne exponáty máte stále všade okolo seba. Napríklad taká mini verzia prostredia okolo vláčika, kde nájdete všetko v úplne maniatúrnych veľkostiach. Postavičky ľudí, rôzne pekné domčeky a všetko čo k tomu patrí.




O chvíľu ste už v ďalšej zastávke vláčika, cez ktorú ste cestou tam prešli - zastávka Lesnícky skanzen. Tam nájdete okrem stravovacej časti, toaliet či amfiteátra aj detské ihrisko. To je umiestnené v príjemnom tichšom prostredí za potôčikom medzi stromami, kde na deti nepraží priame slnko. Občerstvíte sa, oddýchnete si, dieťa/deti sa zahrajú a keď sa rozhodnete, že už máte dosť, môžete nastúpiť na vracajúci sa vláčik, ktorý vás odvezie späť do nástupnej stanice v Čiernom Balogu. Do tohto skanzenu je však možné dôjsť aj autom - je tam veľké parkovisko.





Vystupovať a nastupovať môžete na tejto trase rôzne. Zaplatíte si lístok, ktorý je platný pre oba smery. Môžete vystúpiť v Skanzene už cestou tam, celý si ho poobzerať a potom sa vrátiť a opäť tam nastúpiť na vlak, ktorý vás zavedie späť do Čierneho Balogu. Alebo sa môžete jednoducho iba previezť celú trasu tam aj naspäť. Je len na vás, ktorú verziu si zvolíte...

V Čiernom Balogu na hlavnej stanici vláčikov nájdete taktiež aj mini detské ihrisko, obchod so suvenírmi, reštauráciu či Múzeum Čiernohronskej železnice.


Tento výlet by som zhodnotila ako veľmi pozitívny a odporúčam ho všetkým rodinkám s deťmi. Všade sa to tam doslova hemžilo deťmi rôzneho veku - od malinkých v kočíku až po tie najstaršie (okolo 15r). Nám sa páčilo úplne všetko. Vláčik bol super, prostredie krásne, bolo sa kde najesť, oddýchnuť si, Miško sa mal kde zahrať, nechýbali nám ani záchody, ktoré sú tam k dispozícii všade, prístup je bezproblémový... jednoducho super! ☺
Ak neviete kam ísť s deťmi, určite sa pozrite aj sem. Snáď sa vám bude páčiť aspoň rovnako ako nám... ;-)


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára